Shadow

10 utrolige fakta om laks – Dyr A-Å


Det er syv arter av stillehavslaks og én arter av atlantisk laks funnet i både Stillehavet og Atlanterhavets sideelver. De fleste artene er anadrome, noe som betyr at de gyter i elver og bekker, reiser til sjøen for så å returnere til ferskvann for å gyte.

Laks har enkle, slanke kropper som skifter farge gjennom hele livet. Sabeltannlaks er den eldste kjente laksearten i Nord-Amerika, med fossiler som dateres tilbake 7 millioner år. Fortsett å lese for å lære fascinerende fakta om laks.

1. Laksen vender tilbake til hjemelva for å gyte etter å ha tilbrakt flere år på havet

Laksen kalles smolt da den blir sølv og vandrer til sjøen.

jack perks / Shutterstock.com

Det er mange ideer for å forklare hvordan de kan gjøre dette. Laks sies å navigere ved hjelp av jordens magnetfelt, mens andre hevder å bruke sin skarpe luktesans. Habitatendringer og tap av habitat kan påvirke laksens evne til å returnere til sine hjemelver, og sette fremtidige generasjoner av laks i fare.

2. Laks er klassifisert som en nøkkelart i enkelte områder

Keystone-arter er avgjørende for økosystemets overlevelse. I Alaskas Bristol Bay, for eksempel, er sockeye laks en nøkkelart. Lakseskrotter råtner og gjødsler parkens boreale skoger og elvebredder når de gyter og begynner å dø. Næringsstoffene blir så gitt videre til de mange skapningene som lever og trives i området fra plantene.

3. Laks tiltrekkes av både saltvann og ferskvann

hodet til denne laksen som stikker opp av vannet

Siden de er anadrome, kan laksen overleve i både salt- og ferskvann.

Gammel hovedfag / Shutterstock.com

Laks er «anadrom», noe som betyr at den kan overleve i både salt- og ferskvann. De er født i ferskvann og lever fra flere måneder til flere år der før de dukker opp i havet, avhengig av arten.

De vender tilbake til ferskvann for å gyte når tiden er inne. Svært få fisk tåler så store svingninger i saltholdighet, og de ville vært utryddet hvis de reiste mellom salt og ferskvann som laks. Saltvannsfisk kan føre til at cellene sprekker når de kommer i kontakt med ferskvann.

Når ferskvannsfisk utsettes for saltvann, oppstår osmoregulering, noe som får cellene deres til å krympe. Heldigvis har laks noen bemerkelsesverdige atferdsmessige og fysiologiske tilpasninger som gjør dem i stand til å trives i begge miljøer.

4. Fargen på laksen varierer

Lakseskall er en strålende sølvglans med lommer av blått, rødt, lilla, rosa eller grønt det meste av året, men når gytesesongen nærmer seg, endres skjellene til en regnbue av farger.

I løpet av livet kan laksen ha tre forskjellige farger. For eksempel er sockeye laks lyse og flekkete som ungfisk; så blir de sølvblå som voksne i havet. Kroppene til de voksne får en ildrød farge og hodet blir grønt når de er klare til å gyte. Laks endrer farge for å tiltrekke seg en gytepartner.

5. En hunnlaks kan legge over 4000 egg

En hunnlaks kan produsere mellom 1 500 og 10 000 egg. Bare en liten brøkdel av disse eggene (0 til 10) vil utvikle seg til voksen laks. I gjennomsnitt produserer en bestand av samme størrelse én voksen fra hver forelder (to voksne fra hvert eggpar), men dette vil variere fra år til år.

6. Laks kan variere i størrelse fra 3 til 126 pund

Chinook Salmon Jumping Fishing Ladders i Bowmanville Creek, Ontario.  Som forberedelse til gytesesongen endrer Chinook plutselig farge til en olivenbrun, rød eller lilla kropp.

Chinook laks er den største laksen.

Evan Linnell / Shutterstock.com

Chinook / King Salmon er den største, og når en maksimal størrelse på 58 pund, 6 fot lang og veier 126 pund. Mens chinook er den største fisken i Nord-Amerika, er de asiatiske artene større.

Rosa laks er de minste og kan bli opptil 30 tommer lange og veie opptil 12 pund (gjennomsnittlig 3 til 5 pund)

7. Etter gyting dør mange laks

Laksen bruker all energi på å reise hjem, produsere egg og bygge reir. Når laksen kommer tilbake til ferskvann, slutter den å fôre og har ikke krefter til å komme tilbake til sjøen etter gyting. Andre skapninger fortærer dem når de dør (men ikke mennesker) eller forfaller, og gir strømmen næring. Steelhead ørret, derimot, fortsetter å mate i ferskvann og mange overlever og reiser offshore. Disse fiskene kan vokse i et år til før de kommer tilbake for å gyte.

8. Rovdyr i havet blir forvirret av stimer av laks

På grunn av laksens skiftende størrelse og miljø endrer rovdyrene seg i ulike perioder av livssyklusen.

Noen laks samles i en skole i sjøen, hvor de blanke sidene deres forvirrer rovdyr og gjør at de forveksles med et enkelt stort rovdyr. Andre fugler, fisker, slanger og medlemmer av deres arter sluker lakseyngel.

På reise er laksen mer sårbar for rovdyr. Så de søker tilflukt i dype bassenger. Laks er byttedyr for sel, spekkhoggere, sjøløver, delfiner, andre fisker og selvfølgelig mennesker når de når havet.

Bjørner og fugler har en tendens til å snappe lakseegg når de kommer tilbake til bekken der de ble født.

9. Laks kan hoppe vertikalt over fossefall

Etter flere år med lange vandringer til sjøs reiser de fleste overlevende laksene til de samme naturlige elvene der de ble født. De fleste av dem svømmer deretter opp elver til sine naturlige gyteområder.

Laksen hopper eller hopper over fossefall og stryk. Vertikale hopp på opptil 3,65 meter (12 fot) er rapportert. Høyden på et laksehopp bestemmes av posisjonen til den stående bølgen eller hydrauliske hoppet i bunnen av fallet og vanndybden.

10. “Zombie Salmon” finnes

Laks med råtnende kjøtt, skarpe tenner og festede neser er kjent som “Zombie Salmon”. De er ikke zombier. De er imidlertid laks på randen av døden. Når laksen kommer tilbake til sine naturlige bekker for å gyte, slutter de å spise og bruker all energi på å gå til gyteområdene for å formere seg, og får kallenavnet «zombie laks».