Shadow

Marsvin som kjæledyr

Er marsvinet et godt kjæledyr for et lite barn? Når et lite barn uttrykker interesse for å ha sitt eget kjæledyr, blir marsvinet, sammen med andre gnagere, ofte antatt å være det ideelle første kjæledyret. Men er marsvin egentlig det beste kjæledyret for små barn å ha?

Marsvin, også kalt ‘cavies’, kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og lever i gressletter i små flokker. Av denne grunn, hvis du kjøper en gris, bør du kjøpe et par, da de foretrekker å bo sammen med andre av sitt slag. De anbefales ofte for barns kjæledyr på grunn av deres milde temperament og at de er veldig sosiale dyr.

Marsvin er også ganske enkle å ta vare på; dette er en fordel for et barns første kjæledyr. Selvfølgelig skal ikke barn være alene ansvarlige for et marsvin, og en voksen bør også sjekke at grisen blir tatt godt vare på, av hensyn til grisens velferd.

For å holde en marsvin trenger du et bur eller en hytte. Det er verdt å bla gjennom marsvinhytter og bur for å finne en som er solid og godt laget og som vil vare i minst fire år. Du bør også sjekke at du har et passende sted å plassere grisens hjem før du kjøper den eller grisen. Cavies kan holdes utendørs eller innendørs forutsatt at forholdene er OK for din pelskledde venn.

Cavies vil, som alle andre dyr, trenge daglig pleie. Dette innebærer å fôre og stelle, sjekke helsen og slippe ut grisen for å trene. Minst en gang i uken må grisen eller buret renses.

I kostholdet deres må grisene ha tørket mat, høygress og en rekke grønnsaker. Det skal alltid være ubegrenset tilgang på høy eller gress, på grunn av at huler i naturen er beitedyr. Ferskt, rent vann skal også alltid være tilgjengelig.

Før du bestemmer deg for å skaffe et kjæledyr til barnet ditt, sørg for at du vil være i stand til å ta vare på det økonomisk. Sørg også for at du er forberedt på å ta vare på det fysisk eller finne et nytt hjem hvis barnet ditt mister interessen for det.

Med mange barn må du fortsette å minne dem på å mate kjæledyret sitt og passe på det; husk at de sannsynligvis aldri har vært ansvarlige for sitt eget kjæledyr før, så det kan ta litt tid før de blir vant til ideen om seg selv som eier.

Så hva gjør en cavy til et bedre kjæledyr for små barn enn andre dyr som kaniner?

Det er flere ting som kan gjøre marsvin til bedre kjæledyr for små barn enn kaniner. Til å begynne med er det langt mindre helseproblemer forbundet med griser enn med de fleste kaniner, og marsvin trenger langt færre injeksjoner og vaksinasjoner, om noen i det hele tatt, enn de fleste kaniner gjør.

Marsvin er flotte dyr å kose ettersom de vil sitte ganske lykkelig på fanget i evigheter, stort sett uten å kjede seg.

Det finnes forskjellige marsvinraser som anbefales til forskjellige barn. Generelt sett vil en korthåret, glatt belagt hule være et bedre kjæledyr for et lite barn enn en langhåret gris, da sistnevnte vil trenge mye daglig oppmerksomhet til pelsen for å holde dem i perfekt stand.

På et tidspunkt vil mange barn sannsynligvis vise interesse for å ønske å beholde en hamster på rommet sitt. Cavies er mye bedre kjæledyr etter min mening på grunn av at de er dagaktive, som oss, og vil ikke holde deg våken om natten som en nattlig hamster sannsynligvis gjør. Og griser kan til og med oppbevares på barnerommet forutsatt at forholdene er riktige.

Så svaret på spørsmålet er ja; marsvin kan være gode kjæledyr til barn.