Shadow

Påvisning av veggedyr med hund

Veggedyrbehandling har blitt en stadig viktigere komponent i skadedyrbekjempelsesindustrien de siste ti årene. Ikke overraskende antyder estimater at veggedyr populasjonen øker enormt. Og her kan hunder hjelpe hjelpe til med å bekjempe dem, og de brukes allerede til det.

Ulike former for påvisning av veggedyr

Tidlig oppdagelse av veggedyr er nødvendig for å begrense spredningen av disse skadedyrene. Bittbasert påvisning er ineffektiv fordi insektbittreaksjoner ofte blir feildiagnostiser, og dessuten tar det tid fra folk får bitt til de tenker på at det kan være veggedyr.

Visuell inspeksjon for skadedyrskilt er tidkrevende eller billig, og svikter ofte ved utbruddet av et innbrudd når det er relativt få feil.

veggedyr

Hunder kan oppdage veggedyr

Hunder kan trenes til å lukte veggedyr på lik linje som de kan brukes til jakthunder eller sporhunder. Det er egne små selskaper som har gjort dette, og de leies stadig inn for å oppdage veggedyr, eller å bekrefte at et veggedyrangrep er slått ned og det ikke lenger finne sveggedyr i bygget.

Bruken av hunder i dette arbeidet blir stadig mer populært, og fremtiden til denne metoden ser veldig lys ut. Trente hunder kan oppdage skadedyr veldig nøyaktig og raskt. Dogpoint er et av disse firmaene som har spesialtrent veggedyrhund.

Hvordan fungerer hunde veggedyr deteksjon?

Hunder har naturlig nok overraskende følsomme neser, noe som gjør at de kan oppdage disse skadedyrene. Faktisk oppdager spesialtrente hunder skadedyr med forbløffende nøyaktighet. Ikke bare kan de gjenkjenne lukten av levende insekter, eggene deres, men de kan også skille mellom levende og døde insekter, samt fragmenter etterlatt av dem.

Fordeler:

Studier har vist at trente hunder kan være mer nøyaktige enn en utdannet tekniker når det gjelder å oppdage skadedyr. Slike hunder får betydelig opplæring. Med denne opplæringen i tankene kan en person inspisere et rom på få minutter der en menneskelig inspektør kan bruke timer, noe som sparer tid og penger. Dette er spesielt viktig for hoteller og andre steder som lever av å leie ut mange rom.

De kan fortelle hvilke rom som har problemer og hvilke som ikke har det. Dette sikrer at behandlingen kun utføres i de nødvendige områdene som er oppdaget før de blir store infeksjoner.

Fremtidig teknologi

Flere nye teknologier utvikles for å oppdage infeksjoner, men ingen er like lovende til å oppdage et veggedyr angrep som en hundenese. Her er kort om disse:

Gasskromatografi

En av de nye metodene er å teste luftprøver fra rommet for å oppdage disse skadedyrene. Ved hjelp av gasskromatografi kan den identifisere luftbårne kjemikalier forbundet med slike infeksjoner.

Elektroniske neser

“Elektroniske neser” er en annen lovende teknologi. Denne nye teknologien bruker verktøy for å oppdage flyktige luktforbindelser i relativt lave konsentrasjoner som allerede brukes i næringsmiddelindustrien.

I dag er hund best til å oppdage veggedyr

Problemet med tidlig oppdagelse av veggedyr kan en dag løses ved hjelp av ny teknologi, men så langt er disse nye høyteknologiske tilnærmingene fortsatt upraktiske for både skadedyrbekjempere og huseiere.

På den annen side blir hundescreening mer og mer vanlig. Gitt hastigheten og nøyaktigheten til disse trente hundene, kan dette være en ideell måte å oppdage veggedyr tidlig.

Når veggedyr er oppdaget så må man bli kvitt veggedyr. Det gjør man ved å fjerne dem fysisk, drepe dem med damp eller tørkespray, og også å etterpå fjerne levende veggedyr vedå la dem klatre opp i feller.

Når en veggedyrbehandling har pågått over litt tid så bruker man gjerne en spesialtrent hund til å lukte seg frem til andre levende veggedyr. Hvis hunden markerer at den ikke finner noen veggedyr så kan rommet “frikjennes”.