Shadow

Separasjonsangst hos kjæledyr er håndterbar

Hvordan håndtere kjæledyrets separasjonsangst

Må du reise på jobb, eller for å se familien?

Det er så mange ting du bør vurdere før du forlater hjemmet ditt for en ferie eller et stevne, eller en natt ute, eller…

… og hvis du legger igjen en firbeint følgesvenn, har du noen ekstra hensyn.

Tenk om du bare lot de små barna være alene uten å si noe om hvor du forsvant til, eller når du ville være tilbake, eller hvem som ville ta vare på dem mens du var borte.

Ingen instruksjoner om hva du skal gjøre – eller ikke gjøre – eller hvordan du kan kontakte deg for å få hjelp hvis de trenger det.

Du har nettopp gått, uten å være sikker på at deres behov, spørsmål og bekymringer ble oppfylt.

Ikke bra.

Hvis du gjør det mot pelsfamiliemedlemmet ditt, kan de oppleve separasjonsangst, utløse dårlig oppførsel og dårlig helse.

Men separasjonsangst hos kjæledyr er håndterbar og unngåelig hvis du tar den riktige tilnærmingen.

Det trenger ikke engang å være en tur. Det kan være en endring i din daglige rutine – som å gå på kontoret, deretter jobbe hjemmefra i flere uker, for så å gå tilbake til kontoret.

Tenk på at å bytte opp rutinene uten å snakke med kjæledyret ditt om det er akkurat som å endre skiftrotasjonen og ikke fortelle mannen din og barna det!

Kjæledyr, som de menneskelige kjære i livet ditt, fortjener å bli “holdt i løkken”.

De er avhengige av deg, og når du endrer mønstrene og vanene dine uten varsel eller riktig ordning for dem, må de prøve å endre seg sammen med deg.

Dessverre kan mestringsmekanismene deres være mer destruktive enn de familien din kan bruke…

Forebygging av separasjonsangst hos kjæledyr krever omtanke og omsorg

Du er hele hundens verden… angst kan påvirke dem mye mer alvorlig enn andre mer uavhengige kjæledyr.

Og mens katter prøver å selge seg selv som reservert og uinteressert med mindre du har fylt matfatet eller renset søppelkassen, bryr de seg om timeplanen din også.

Du tror kanskje at det å gå ombord på hesten din på en gård på andre siden av byen er et bedre alternativ enn den lille paddocken din på grunn av plassen til å streife rundt og selskap med andre hester … men de har blitt vant til et visst daglig mønster.

Du er en del av flokken deres. Tid brukt bortsett fra deg kan være stressende hvis de ikke vet hva som skjer eller hvorfor, eller har spørsmål eller bekymringer.

Jeg antyder ikke at du aldri kan endre ting i rutinene dine, eller la kjæledyret ditt være hos en hundevakt eller på en kennel… men de trenger å bli fortalt hva som skjer, og hvorfor.

Behandle kjæledyret ditt som noen som fortjener å vite det du vet

Separasjonsangst hos kjæledyr oppstår når kjæledyret ditt føler at de har blitt forlatt i mørket. Så før du gjør noen endringer i timeplanen din – permanent eller midlertidig – sørg for å gi dem detaljene.

Det betyr at du må fortelle dem:

  • Hva å forvente
  • Når ting vil skje
  • Hvem er involvert
  • Hva du trenger fra dem
  • Hvordan du vil at de skal oppføre seg
  • Hvor lenge vil du være borte eller hvor lenge denne endringen vil vare
  • Enten de skal være i en kennel eller tas vare på i hjemmet deres
  • Når du kommer tilbake

Å gi kjæledyret ditt høflighet av en forklaring om hvordan miljøet eller mønstrene deres kommer til å endre seg, vil forhindre separasjonsangst … og bivirkningene.

Lider kjæledyret ditt av stresset med separasjonsangst?

Hvis du har et godt forhold til kjæledyret ditt, vil de være avgjort og fornøyd mens du forbereder deg på endringen i rutinene dine.

Men hvis du ikke har tatt deg tid til å kommunisere med dem om dine delte opplevelser, vil de vise noen veldig klare tegn på at de forventer at noe vondt skal skje.

1. Panting, zoomer, tisser på alle feil steder.

Hunder vil avkjøle seg etter en god treningsøkt ved å pese. Og zoomene kan være et tegn på at kjæledyret ditt føler seg lykkelig og bekymringsløst.

Men peser de konstant, selv om hjemmet ditt har en behagelig temperatur?

Rikosjetterer de av veggene og møblene… hver gang du kommer inn i rommet?

Har de kastet maten ved døren, eller valgt et nytt bad som ikke er søppelkassen eller gården? Kanskje skapet ditt, puten din eller bak sofaen?

Mange av disse atferdene kan være tegn på en underliggende medisinsk tilstand, som potensiell hjertesvikt eller en infeksjon.

Ta dem selvfølgelig med til en veterinær hvis ting som blærekontroll eller oppkast er et problem.

Men så ta et stort skritt tilbake og vurder hva kjæledyret ditt kan prøve å fortelle deg hvis du er midt i en stor livsendring.

2. Går full mannequin.

Motstå trangen til å tenke: “Wow, jeg kan ikke tro at hunden har ligget stille så lenge. Det er flott at de er så disiplinerte.”

Hvis du prøver å identifisere separasjonsangst hos kjæledyr, er fullstendig stillhet ikke nødvendigvis et tegn på ro…

Det kan være at kjæledyret ditt har “slått av” og er frosset på grunn av angsten.

De prøver å starte seg selv på nytt. Deres tilsynelatende gode holdning og oppmerksomhet kan være et tegn på at de føler seg ekstremt redde. De er ikke sikre på hvordan de skal takle frykten.

Som en hjort i frontlyktene prøver de å bearbeide situasjonen og vil ikke flytte før de har en handlingsplan.

3. Går full Tasmansk djevel.

Ditt engstelige kjæledyr føler seg utelatt, og i stedet for å trekke seg tilbake, går de på offensiven i et forsøk på å få oppmerksomheten din.

De begynner plutselig å makulere møblene, stjele mat fra kjøkkenbenken, bjeffe tilfeldig på folk som går forbi huset.

Du er opptatt av endringene i livet ditt, og denne typen dårlig oppførsel kan få deg til å konkludere med at du plutselig har et dårlig kjæledyr.

Sinne du begynner å føle, skaper ganske enkelt en negativ tilbakemeldingsløkke.

Kjæledyret ditt var allerede engstelig, og nå er mennesket deres sint… det er en nedadgående negativ spiral inn i et ekkelt kaninhull som kan være vanskelig å klatre ut av.

Å lære å kommunisere effektivt med dyr kan lette stresset deres… og ditt

Det er ikke nødvendig for noen av dere å være engstelige for tid tilbrakt fra hverandre.

Spesielt hunder er svært sosiale flokkdyr. Hvis du har funnet et bra internat eller barnehage for dem å bruke tiden sin mens du jobber eller er på ferie, vil de hoppe ut av bilen din for å rase inn i kennelen.

Og når du kommer tilbake for å hente dem, vil de være like glade for å hilse på deg og hoppe tilbake i bilen din med like stor entusiasme og tillit til å reise hjem igjen.

Uansett om det er din hund, katt, hest eller fugl, er nøkkelen kommunikasjon.

Det tar ikke lang tid før et kjæledyr blir svært tilpasset din følelse av velvære. Og… selv om det kan virke misforstått, ønsker de oppriktig å lindre stresset og smertene dine.

De håper du vil fange opp signalene de sender når de også føler seg engstelige eller lider.

Ord til de kloke: Ikke skuffe dem når de trenger deg som mest.

Enten du konsulterer en kjæledyrskommunikator, investerer tid i å lære å snakke med dyr selv, eller bare gjør en innsats for å lese kjæledyrets signaler med mer intensjon, vil du få et rikere forhold.